Pasztet dla psa

W sklepach dostępnych jest wiele przysmaków dla psów. Nie wszystkie są zdrowe, niektóre z nich zawierają cukier inne są mieszanką wszelkich odpadów po produkcji mięsa. Możesz jednak pokusić się o zrobienie samemu przysmaku dla psa.

Co zyskujesz robiąc pasztet dla psa?

Przede wszystkim wiesz co jest w środku. Do wykonania poniższego przepisu potrzebujesz jedynie kurzych wątróbek, odrobiny tłuszczu i jabłka. Wiesz tym samym, że nie mam w nim dodanych dziwnych składników typu wzmacniacze smaku, konserwanty itp.

Po drugie wiesz ile kalorii posiada Twój przysmak. Niestety na gotowych produktach dla psów często brakuje informacji o kaloryczności danych przysmaków. Pasztet dla psa z poniższego przepisu ma około 150 kcal/100g

Po trzecie. Taki pasztet to doskonała baza do eksperymentów z tym co lubi Twój pies. Możesz dodawać różne zioła (Aloes, Bazylia, Cynamon, Imbir, Pietruszka, Rozmaryn, Kurkuma), możesz też dodać kawałki podgotowanego mięsa czy warzywa.

Pasztet dla psa – przepis

Składniki:

1kg kurzych wątróbek

2 średniej wielkości jabłka

Tłuszcz np. gęsi smalec

Sposób wykonania pasztetu dla psa:

Jabłka zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Wszystkie składniki wrzuć do garnka (najlepiej takiego z grubym dnem) i duś na wolnym ogniu. Po około 15-20 minutach zblenduj wszystko blenderem na gładką masę. Odstaw do zastygnięcia.

Taki pasztet możesz przełożyć do specjalnych tubek wielokrotnego użycia i podawać w czasie treningu psa.

Dodaj komentarz